HAL Rotterdam


Projectnr

2962

In de vaart

2015

Schip type

Cruise schip

Klasse

Lloyd's Register

Klant

Holland America Line

Lengte

237.00 m

breedte

32.30 m

Holte

m

Wat heeft G&S geleverd:


  • Voorontwerp

  • Ontwerptekeningen

  • Constructietekeningen

  • Werktekeningen

  • Bouwbegeleiding

  • Gewichtsberekening

  • Noodgenerator kamerBijzonderheden


ADG project:
In 2012 heeft een aantal cruisemaatschappijen besloten om hun schepen te voorzien van een â??ADGâ? deckhouse; "Auxilary Diesel Generator" ofwel een extra noodgenerator die elektriciteit moet leveren aan het hotelbedrijf, dus de keuken en de hutten tijdens uitval. Bij een aantal schepen moet de ADG de bestaande noodgenerator vervangen bij uitval maar bij andere schepen is het een toegevoegde elektriciteitsbron waarmee het watermist systeem (brandblus) wordt gevoed.
Aanvankelijk werden er tijdelijke containers aan boord geplaatst met daarin een noodgenerator, maar de bedoeling was om een definitief dekhuis te installeren dat zou passen in de stijl van het schip. Elk schip heeft daarmee een â??custom madeâ? generator dekhuis. Een ADG heeft een dieselmotor met generator, een eigen brandstoftank voor in dit geval 36 draaiuren, schakelpaneel etc. en moet zelfvoorzienend zijn.

Voor dit project hebben wij eerst de bestaande situatie aan boord opgenomen, in kaart gebracht en beoordeeld. De bestaande constructie van de gekozen locatie moest worden berekend om te controleren of dit sterk genoeg zou zijn om het gewicht van een volledig nieuw dekhuis te kunnen dragen. Aan de hand van de resultaten maakten we een ontwerp dat uiteindelijk werd samengebouwd tot een zo compact mogelijk maar wel toegankelijk geheel. Na transport naar het droogdok (Hamburg) begeleidden wij de installatie aan boord. Deze begeleiding houdt in dat wordt toegezien dat de ADG op de juiste plaats wordt geïnstalleerd, in lijn met de onderliggende scheepsconstructie, aansluiting van de brandstof en brandblussysteem, adviseren in het laswerk. Ook hielden we toezicht op de versterkingen van de bestaande constructie die aan boord moesten worden uitgevoerd om het gewicht van de ADG te kunnen dragen.

Holland America Line heeft gekozen voor een serie ADGâ??s met Cummins QSK60 motoren met Stamford generator. Vermogen: 1.6 MW.