Costa Fortuna


Projectnr

3024

In de vaart

2015

Schip type

Cruise schip

Klasse

Rina

Klant

Croonwolter & Dros

Lengte

273.00 m

breedte

36.00 m

Holte

m

Wat heeft G&S geleverd:


  • Voorontwerp

  • Ontwerptekeningen

  • Constructietekeningen

  • Bouwbegeleiding

  • Noodgenerator kamerBijzonderheden


ADG project:
In 2012 heeft een aantal cruisemaatschappijen besloten om hun schepen te voorzien van een â??ADGâ? deckhouse; "Auxilary Diesel Generator" ofwel een extra noodgenerator die elektriciteit moet leveren aan het hotelbedrijf, dus de keuken en de hutten tijdens eventuele uitval. Bij een aantal schepen moet de ADG de bestaande noodgenerator vervangen bij uitval maar bij andere schepen wordt ook actief het watermist systeem (brandblus) hiermee gevoed.
Aanvankelijk werden er tijdelijke containers aan boord geplaatst met daarin een noodgenerator, maar de bedoeling was om een definitief dekhuis te installeren dat zou passen in de stijl van het schip. De Costa Fortuna heeft daarmee een â??custom madeâ? generator dekhuis. Een ADG heeft een dieselmotor met generator, een eigen brandstoftank voor in dit geval 36 draaiuren, schakelpaneel etc. en moet zelfvoorzienend zijn.

Voor dit project hebben wij eerst de bestaande situatie aan boord opgenomen, in kaart gebracht, beoordeeld en de bestaande constructie doorgerekend. Dit was nodig om er zeker van te zijn of de bestaande constructie sterk genoeg zou zijn om het gewicht van een ADG te kunnen dragen.
Aan de hand van de resultaten maakten we een ontwerp dat uiteindelijk ter plaatse aan boord werd samengebouwd tot een zo compact mogelijk maar wel toegankelijk geheel.

Costa heeft voor de Costa Fortuna gekozen voor een ADG met Cummins QSK60 motor met Stamford generator. Vermogen: 1.6 MW.

Deze ADG werd in aluminium gebouwd, lichtgewicht bouw omwille van de stabiliteit van het schip.